STR Komision Lov i ribolov

Kategorije

Tema br. 1
 
UHVATI I PUSTI
Da li zaista znamo kako? 
 
Osim kačenja ribe, postoji druga strana ribolova: pravilno prihvatanje i vraćanje u vodu
Ideja "Catch & Release" nije nova. Kod nas je prihvaćena i vrlo brzo je stekla pobornike koji su je za kratko vreme raširili i učinili da se ovaj pokret omasovi. Ipak, zapitajmo se još jednom da li znamo baš sve što je potrebno da bi se riba sačuvala od ozleda i šoka? Evo kratkog podsetnika:
Ispravno
 Uvek prihvatite ribu vlažnim rukama ili, još bolje, vlažnom tkaninom. Ako je reč o krupnijoj ribi, ona se prihvata plastičním vrećama. Ribu zadržite što je kraće moguće van vode. Slikanje, poljubac i rastanak to je ustaljena procedura za koju nije potrebno puno vremena. Radije koristite udice bez jezička, kad god je to moguće. Vadilice od plastike su bolje od metalnih jer je mogućnost ozledivanja ribe manja.
Pogrešno 
Nikad ne ostavljajte ribu na prljavu i prašnjavu obalu i ne podižite je previše od zemlje. Na visini od 60 cm ona počinje da oseća ošamućenost jer se pritisak vode i vazduha razlikuje. Udicu nemojte vaditi na silu. Ako ne ide prstima, probajte vadilicom. Na kraju, ako baš ne možete da je izvadite, presecite je kleštima. To i nije neka šteta u zamenu za život. Ne bacajte ribu prilikom vraćanja u vodu. Ona je u šoku i treba joj vremena da se povrati. Polako je držite u dubljoj vodi odakle može da zapliva i polivajte je dok se ne povrati. Cim oseti da može da odpliva, ona će to i uraditi.
 
Tema br. 2
 
BARON KAO BABUSKA
-Neupuceni cesto ostave svoje skupocene voblere na dunavskom ili nekom drugom groblju vestackih mamaca.-Isti je slicaj i na jezeremima i kanalima gde mnogo uspesnije i jeftinije mogu da pecaju kederom,
 
ako je lov smudoa varalicom uobicajen i daleko popularniji, i plovak ima svojih poklonika. Radilo se o Zivom ili mrtvom mamcu, ribolov sistemima na plovak najbolje rezultate daje kada smudja trazite kraj obale i to na mestima gde voda prelazi dubinu od 1,5 m. Тo znaci da trazenje smudja ne moramo da ogranicimo samo na јezera. Naprotiv, barona mozemo traziti i na kubicima i kanalima. Sto se tice brzih vodenih tokova, vestacki mamci ostaju neprikosnoveni. Nacin lova je slican kao kod Stuke, s tom razlikom sto su plovci manji jer su smudjevi, za razliku od stuka, osetljiviji na otpor. Najmanji upotrebljivi modeli bi trebalo da odgovaraju dimenzijama 38 (40) mm duzine i 6gr nosivosti ukoliko se pеса nа mirnoj vodi mrtvim mamcem. Ako su vremenski uslovi nepovoljniji, a voda uznemirena, vece su sanse da ulov ostvarite veсim mamcem. U takvim situacijama krupniji zivi kederi zahtevace i veci plovak nosivosti oko 10g. Prednost ovakvog ribolova u odnosu na varalicarenje je to sto mamac mоzete da zadrizite na jednom mestu koliko je dugo potrebno. Ako niste narocito vesti u vodenju vestackih mamaса, ribolov pored obale ce vas lisiti vecih problema i gubljenja skupocenih varalica.
 
Ako dodate i hranilicu....
 
Malo je neubicajenо, ali "pali". Hranilica, za гazliku od lova bele ribe, аutomatski iskljucuje upotrebu plovka i olova. Nedostatak olova nadoknaduje tezina same hranilice ispunjene tvrdo zbijenom vatom ili sunderom natopljenim atrakorimа zа lov grabljivica. Alternativa, i to daleko bolja od prvog predloga, su sitno seckani komadi sveze ribe takodje tretirane atraktorima. Dolazimo do vestackih mamaca. Vес odavno oni drze primat na nasim vodama, prvenstveno rekаmа. Najveci problem ribolova sa voblerima na prvom mestu je to sto su izuzetno skupi a lako se dogodi da ostanu zakaceni za panj na dnu. Nije neki problem ako vestacka ribica "teska" 3 DM zauvek usni na dunavskom granju, ali ako se to dogodi "kapitalcu" vrednom 33 DM, nije bas svejedno. Oni koji imaju čir na zelucu znaju o čemu pricam. Ovakve stvari se najčesce desavaju slucajno, ali nekima i zato sto ne znaju kako da ih izbegnu. To se postize pre svegа dobro "uparenim" priborom: Ne baca svaki Stap podjednako dobro і precizno veliki vobler. "Da, rec je o tehnici bacanja. Veliku ulogu ovde igra i struna. Od njenog precnika i težinе takode ce zavisiti daljina i tacnost izbaсаја.
                                                                                                                                                                                    V.V.
                                                                                                                                                          Časopis"BISTRO" Februar 2000.