Priprema tigrovog oraha
Tigrov orah 1kg je poslastica koju šaran obožava. Ako bi birali šta je najpogodnije za lov šarana sigurno bi tigrov orah zauzeo visoko mesto u tabeli željenih mamaca koje bi izdvojili za pecanje. Tiger zna da izazove trenutnu reakciju, da li putem prihranjivanja ili na udici, ali u svakom slučaju u modernom šaranskom ribolovu je neizbežan. Priprema se na dva načina, fermentacijom ili bez nje.
Priprema tigrovoh oraha sa fermentacijom:
1. U posudu stavite 1kg tigrovog oraha i dodajte 250g šećera, a u to možete dodati željenu aromu do 5ml.
Vaš Lov i ribolov
2. Sipajte ključalu vodu zatim dobro promešajte, zatvorite posudu i ostavite da se natopi 3-4 dana dodajući tečnost po potrebi pošto će tigrov orah upiti dobru količinu vode.
3. U veliku posudu u kojoj će se kuvati tigrov orah prebaciti isti zajedno sa tečnošću.
4. Tigrov orah mora da proključa i da se kuva oko 45min.
5. Tokom kuvanja proveravajte da li količina vode prekriva tigrov orah i po potrebi dodajte još.
6. Posle kuvanja tigrov orah prebacite u posudu zajedno sa tečnošću u kojoj se kuva.
7. Posudu sa tigrovim orahom ostavite u toploj prostoriji, poklopite i što više umotajte (staro ćebe),a 3-4 dana je potrebno da rastvoreni šećer krene da se apsorbuje u orahe. Započinje proces fermentacije i stvara se želatinasta gusta masa oko tigera.
Takav tigrov orah je spreman za upotrebu.
Priprema tigrovoh oraha bez fermentacije:
1. U posudu sa tigrovim orahom sipajte već ključalu vodu bez ikakvih dodataka.
2. Posle 24h promenite vodu, operite tigrov orah, stavite u posudu u kojoj zelite da kuvate i pustite da ključa do 30 min.
3. Procedite tigrov orah i takav koristite u najkraćem roku, jer je ovo način pripreme bez fermentacije.