Babuška u Golupcu,štuka u "Zimovniku",i još po nešto....

 

  Poštovane kolege ribolovci,evo jednog izveštaja posle dužeg vremena.S obzirom da je protekli period što bi rekao narod "ličio na sve i sva",tj. vremenske prilike su bile veoma čudne od prolećnih temperatura pa do hladnih ledenih dana,tako se i pecalo.

Šalu na stranu s obzirom da je već kraj godine i da su svi zauzeti nekim "drugim stvarima",nije bilo loše,na protiv čak i odlično što se može tiče  šarandžija za ovo godišnje doba.Njihova upornost je očigledno donosila rezultate.Hvatali su se retko ali solidni primerci ove vrste (od 2,5 pa do 7kg) i to na kukuruz,naravno sa aromom meda i školjke uz dodatak po kojeg crva ili crvene gliste.Najuporniji su forsirali mesta na Gradištanskom keju,"Ušću" i "Požeženskoj dami",čak i na jakoj Košavi i temperaturi ispod nule.

U "Zimovniku" se takođe pecalo,u periodu dok nije krenula Košava,otprilike početkom decembra,odlično se pecala babuška i to na "dubinku",plovak i fider,naravno uz dobro pripremljeno mesto,koje je naravno tih dana bilo najtraženije,jer što bi rekli "iglu nisi mogao provući" ,ali kako je padala temperatura tako je i sve manje ribolovaca bilo pa nije bilo nekih ulova."Bela" se pecala na glistu ,crva ,"puffike" i hleba.Ali zanimljivije je bilo ribolovcima koji su "jurili" štuku,da li na "balerinu,dubinku,varalicu;u potesu od "Zimovnika" pa sve do ispod Požežena pecala se i još se uvek peca štuka i to primerci ne retki od 3 do 5 kg.Mada možemo reći da su daleko bili uspešniji ribolovci koji su nudili "meso" umesto "guma i gvožđa".

U Golupcu je konačno ovih dana proradilo kultno mesto "Gornja marina".Poslednjih nedelju dana se intezivno na plovak i dubinku peca babuška (primerci oko 500 do 700gr) i to na crva,glistu,hleba i kukuruz.Tako da ovih dana  i bukvalno nema mesta za sve koji bi heli da pecaju baš na tom mestu.

Smuđ se dosta ređe pecao,mada ribolovci koji pecaju iz čamaca,dobijali su solidne primerke od oko 1,5-2kg na smuđaroškim mestima sa većom dubinom,jer im u prilog nije išao mali vodostaj sa malim protokom vode,a i bistroća vode.Sa obale se uglavnom dobijao sitniji smuđ,u granicama dozvoljene mere,na standardnim mestima Gradištanskom keju,"špicu Zimovnika",Golubačkom keju i na poznatim mestima oko golubačke tvrđave.Ribolovci su podjednako bili uspešni i na varalice i na kedera.

Do sledećeg izveštaja,nadamo se u skorije vreme!!!!!!

 

Uz ribolovački pozdrav BISTRO!!!Vaš Lov i ribolov!